top of page

dØvnesle

LAMIUM ALBUM

Herbalista - Døvnesle.jpeg

PLANTEBESKRIVELSE

Døvnesle / dauvnesle- Lamium Album - Leppeblomstfamilien

Flerårig 20-50 cm høy urt. Hul, håret og firkantet blomsterstengel. Motsatte, hjerteformede blader, grovt sagtannede, med tosidig, glissen behåring. Store (gul-)hvite blomsterkroner, med gulgrønne flekker.

Før blomstring likner døvnesle ved første øyekast på brennesle, men den mangler brennhår, og er således mer "behagelig" å sanke. 

Døvnesle trives hovedsakelig i kyststrøk, fra området rundt Oslo-fjorden, og nordover mot Trøndelag. 

smoothie-3697014_1920.jpg

VIRKESTOFFER

Døvnesle - Lamium Album

Garvestoffer - virker astringerende (sammentrekkende/ snerpende) og sårlegende

Eterisk olje

Sapponiner (såpestoffer)

Slim m.m.

soup-570922_1920.jpg

KULINARISK BRUK

Plantebestandeler: blad og blomster

God i supper, stuinger og gryter

God i lasagne, i risotto og i paier

 

Du kan la døvneslen erstatte spinaten hvis du ønsker en villhøstet smoothie

I salat og som garnityr (blomster)

flowers-5992406_1920.jpg

NATURMEDISINSKE BRUKSOMRÅDER

Døvnesle benyttes som te alene eller med andre urter (f.eks. filtkongslys, smalkjempe, legestokkrose og borremynte) ved luftveisinfeksjoner og ved insomnia (kombinert med f.eks. kamille, lavendel, legevendelrot, havre, humle). Den er dessuten regnet for å være god ved ulike problemer relatert til urinveiene, som infeksjon, og problemer med vannlating.

Døvnesle er ansett for å være en god "kvinneurt", som kan forsøkes ved smertefull menstruasjon, utflod, og som en generell livmor-styrker. 

 

All bruk av ville nyttevekster til mat eller medisin er på eget ansvar.  Vær alltid 100% sikker på at du har plukket rett plante.  Rådfør deg med din lege, samt en profesjonell utøver av naturmedisin, ved en eventuell naturmedisinsk bruk av planter. 

Herbalista - Old painting - Gathering he

HISTORISK BRUK

Døvnesle eller Lamium album, har fått sitt latinske navn på basis av blomstens form. Ordet Lamium kommer nemlig fra det greske ordet laimos som betyr hals, eller lamo, som betyr gap, og døvneslen, som er i leppeblomstfamilien, ser virkelig ut til å ha en gapende munn. 

Døvnesle går for å være en såkalt "kvinneurt", som ble benyttet ved smertefull og uteblitt menstruasjon hos unge piker og som et middel mot hvit utflod. Man brukte også urten innen trolldomskunsten, for å få vite om en ung kvinne var jomfru.

Et destillat av blomstene gikk for "å gjøre hjertet lystig, for å gi god ansiktsteint og for å gjøre de livlige åndene friskere og livligere."

book-1210027_1920_edited_edited_edited_e

VITE MER?

Her er oversikt over noen fortreffelige plante-kunnskaps sider.

Linkene leder til mer info om Døvnesle.

bottom of page