lØkuRt
ALLIARIA PETIOLATA
PLANTEBESKRIVELSE
Løkurt - Alliaria petiolata (lat.) - Garlic mustard (eng.)
Løkurt er en toårig plante som vokser opp fra en dyptvoksende rot, hvis duft minner om pepperrot. Første års plantene utvikler rosetter av grønne, nyreformede blader nær bakken; disse rosettene forblir grønne gjennom vinteren og utvikler seg til modne blomstrende planter våren etter. De små, hvite blomstene har fire kronbalder, og opptrer i klynger.
Den andreårige planten skyter opp en stengel (ca. 30-100cm. høy), og bladene på denne er grovtannede og trekantet- til hjerteformede.
NÆRINGSINNHOLD
Vitaminer: høyt innhold av A- og C-vitamin, vitamin E
Mineraler: kalsium, jern, sink og mangan
Klorofyll
Enzymer
Fiber, omega 3
KULINARISK BRUK
Bladene er supre til det grønne dryss over retter der løk med hint av sennep passer inn, og fine å lage urtesalt av.
Blomstene er vakker og velsmakende garnityr på middagsretter og et dekorativt innslag i salaten.
Frøene er en spennende nordisk wasabi-erstatter, og kan drysses over sushien.
Blader og unge blomster er supert i pesto.
NATURMEDISINSKE BRUKSOMRÅDER
Løkurt er ikke hyppig benyttet innen naturmedisin. Men, bladene sies å kunne inntas internt for å fremme svette og for å behandle bronkitt, astma og eksem, virke sårlegende og motvirke kløe.
N.B
All bruk av ville nyttevekster til mat eller medisin er på eget ansvar.
Vær alltid 100% sikker på at du har plukket rett plante.
Rådfør deg med din lege, samt en profesjonell utøver av naturmedisin, ved en eventuell naturmedisinsk bruk av planter.
HISTORISK BRUK
Løkurt ble brukt medisinsk som et desinfeksjonsmiddel
Vanndrivende middel (diuretikum)
Til sårbehandling
I enkelte steder i England ble de friske grønne bladene gnidd på føttene for å lindre kramper.
VITE MER?
Her er oversikt over noen fortreffelige plante-kunnskaps sider.
Linkene leder til mer info om løkurt.