MaRIKaPE
.
ALCHEMILLA VULGARIS
PLANTEBESKRIVELSE
Marikåpe - Alchemilla vulgaris
Marikåpen er en flerårig urt, opp til 30 cm lang, som har karakteristiske bølgede og flikete nyreformede til runde blader.
De små, gulgrønne blomstene danner klynger, og er i blomst fra sen vår til august.
Blomstene mangler kronblad.
Marikåpe vokser over hele landet, og er utbredt i Europa, Nord-Amerika og Asia.
NÆRINGSINNHOLD
Marikåpe - Alchemilla vulgaris
Vitaminer: C-vitaminer
Planten er rik på tanniner, salisylsyre, essensiell olje, bitre stoffer og fytosteroler.
KULINARISK BRUK
Hele planten er spiselig, men de unge bladene er best å bruke ferske i salater, på smørbrød eller i pestoer. Marikåpe har tradisjonelt blitt brukt mest som urtete. Den har en deilig smak, som kan minne om grønn te.
Tips 1.:
Marikåpe blader er supre å bruke til å lage "bladgull", potetgull av spiselige, ville vekster.
Sett ovnen på 200 grader, bland de spiselige bladene med økologisk olivenolje, salt og kryddermiks. (F.eks cajun spice). Fordel bladene utover, og følg nøye med mens bladgullet blir crispy. Prosessen tar få minutter. Serveres straks.
Tips 2.: Tilsett unge Marikåpe-blader hvis du ønsker en ekstra næringsrik smoothie.
NATURMEDISINSKE BRUKSOMRÅDER
Marikåpe - Alchemilla vulgaris
- Anti-inflammatorisk,
- Antioksidant
- Vanndrivende
- Kvinneurt: Kan hjelpe ved smertefull menstruasjon, kan virke regulerende ved kraftig eller lite månedlige blødninger, kan være god ved overgangsalder-relaterte problematikker
- Kan bidra til å lindre diaré
- Sies å ha antivirale egenskaper
- Kan virke sårhelende og være god ved hudproblematikker som eksem, akne
HISTORISK BRUK
Marikåpens latinske navn, Alchemilla vulgaris, betyr "den lille alkymist", og forteller om en av urtens tidligere bruk. Den vesle dråpen man kan finne i marikåpens blad ble av Alkymistene i middelalderen kalt himmeldugg eller månevann, og ble høstet til å lage de vises sten. Væsken er ikke dugg, men et sekret som skilles ut av planten selv.
I germansk tradisjon er Marikåpen dedikert til fruktbarhetsgudinnen Frøya, og ble benyttet til fruktbarhetsmagi og for å gi beskyttelse.
Marikåpe har tradisjonelt blitt benyttet til utfordringer knyttet til reproduksjonssystemet, som for eksempel smertefull eller uregelmessig menstruasjon, manglende eller overdreven blødning og økt utflod, til infertilitet eller styrking av livmor etter fødsler. Marikåpe har således vært å betrakte som en kjær Kvinneurt.